Travel with EESTECUncategorized

Συνέντευξη Δέσποινας για το LoTr

LoTR session
  • Λίγες πληροφορίες σχετικά με εσένα (όνομα, σχολή , ρόλος στην EESTEC).

Είμαι η Δέσποινα Σαμολαδά, είμαι 19 χρονών και σπουδάζω στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών. Στην EESTEC αυτή την περίοδο είμαι μέλος , ενώ παλιότερα είχα θέση στο προεδρείο καθώς επίσης συμμετείχα και σε οργανωτικές επιτροπές και annual teams.

  • Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου εκτός σχολής?

Ασχολούμαι όσο μπορώ με διάφορες ομάδες και οργανωτικές επιτροπές, αλλά γενικότερα κάνω γαλλικά και χορό/κολύμβηση, καθώς είναι από τα πράγματα που με ηρεμούν.

  • Τι είναι το LoTr και τι καλύπτει ?

Το LoTr είναι ένα event της EESTEC, το οποίο απευθύνεται σε EESTECers, ενώ σκοπό έχει πέρα από τη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων με νέους ανθρώπους και κουλτούρες, την εκμάθηση κάποιων tools αλλά και εννοιών που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να ορίσει και να δημιουργήσει τον leader που θέλει να είναι τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

  • Που και πότε έγινε ?

Εμείς, λόγω Covid, το παρακολουθήσαμε διαδικτυακά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το event «στερήθηκε» κομμάτια της αίγλης και ουσίας του. Πραγματοποιήθηκε 28 Μαΐου με 2 Ιουνίου από το LC Ankara.

  • Τι σε ώθησε να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο event?

Είχα μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μου ως Head Organizer στο EESTech Challenge, κάτι που αγάπησα πολύ ως εμπειρία. Συνεπώς το motivation μου ήταν πολύ υψηλό για να κυνηγήσω και άλλα events, τα οποία θα με βοηθούσαν να βελτιώσω τον τρόπο που διαχειρίζομαι καταστάσεις και αλληλεπιδρώ με ανθρώπους μέσα στα πλαίσια της ομάδας, όπου ο κύριος στόχος είναι η ορθή καθοδήγηση και επικοινωνία.

  • Ποιο ήταν το πρόγραμμα του και τι στόχους είχε?

Το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο, καθώς είμασταν απασχολημένοι όλη τη διάρκεια της ημέρας, σαν να βρισκόμαστε εκεί. Ξεκινούσε συνήθως με κάποιες συνεντεύξεις και activities που είχαν ως στόχο την γνωριμία τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αλλά και με  EESTEC leaders που μας ενέπνεαν. Ακολουθούσαν συνήθως τα main sessions πάνω σε διαφορετικές θεματικές, τα οποία περιείχαν τόσο το θεωρητικό κομμάτι όσο και το πρακτικό, κάτι που μας έδινε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πλήρως τις έννοιες  εφαρμόζοντάς τες. Προς το τέλος της ημέρας είχαμε activities αναφορικά με το reflection, για το πως ήταν αυτή η μέρα για εμάς, τι μάθαμε από αυτήν, ενώ πάντα τα βράδια μας ,έκλειναν με fun nights με τους υπόλοιπους participants.

  • Επηρεάστηκε καθόλου από την πανδημία και αν ναι πως επηρέασε αυτό εσένα σε προσωπικό επίπεδο?

Επειδή το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης πλέον είχε γίνει γνώριμο για εμένα, το γεγονός ότι ήταν online δεν επηρέασε τη συνολική εικόνα του event. Ίσως η μεγαλύτερη «δυσκολία» να ήταν η αυξημένη κούραση λόγω τις πολύωρης έκθεσης στην οθόνη του υπολογιστή σε σύγκριση με τα δια ζώσης.

  • Τι δεξιότητες θεωρείς ότι καλλιεργήθηκαν σε εσένα από αυτό το event?

Αντιλήφθηκα καλύτερα την έννοια της εν συναίσθησης και το πως μπορώ να την εφαρμόσω στην καθημερινότητα μου, αλλά και του delegation κάτι που είναι αναγκαίο στα πλαίσια της ομάδας. Σίγουρα, όλα τα activities στόχευαν σε πολλαπλές επικοινωνιακές δεξιότητες, απλά οι παραπάνω ήταν κατά βάση εκείνες στις οποίες εγώ στόχευσα, καθώς δεν γνώριζα/ εφάρμοζα τόσο καλά.

  • Θεωρείς ότι αυτά που έμαθες θα σε βοηθήσουν στο μέλλον? Μήπως παρατηρείς διαφορές και στην καθημερινότητά σου? 

Σίγουρα, πέρα από την τυπική επιμόρφωση, είναι στο χέρι του καθενός αν θα προσπαθεί να τα εφαρμόσει και να τα κάνει κτήμα του.  Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της κοινωνικής φύσης που έχουμε οι άνθρωποι, προσπαθώ όσο μπορώ να εφαρμόζω κάποια κομμάτια αυτών στην καθημερινότητά μου, αφού στόχος του event εντός των άλλων είναι και η αυτοβελτίωση.

  • Πως ήταν η συνεργασία με άλλα μέλη άλλων LC?

Ήταν πάρα πολύ ωραία και εύκολη, καθώς όλοι σεβόμασταν τις ιδέες των άλλων και αισθανόμασταν το event ως ένα safe place, με αποτέλεσμα να μπορούμε όλοι να ακουστούμε ακόμη και αν φαινομενικά είχαμε διαφορετικά perspectives, που συνήθως τελικά συνέκλιναν στο ίδιο main thought/ point.

  • Υπήρχε συναναστροφή με τα άλλα μέλη και εκτός των ωρών της επιμόρφωσης και αν ναι πως περνούσατε τον χρόνο σας?

Ναι εννοείται, τόσο στις βραδινές κλείσεις στο discord όπου είτε παίζαμε κάποιο παιχνίδι είτε απλά συζητούσαμε, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα διαφορετικά activities των sessions υπήρχε αλληλεπίδραση και επικοινωνία, δίνοντας παρά του online χαρακτήρα του event μια πολύ προσωπική και «ανθρώπινη» νότα.

  • Θα πρότεινες κάποιον να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο event?

Σίγουρα ναι. Είτε κάποιος σκοπεύει να γίνει leader σε κάποια ομάδα είτε όχι, θα πρότεινα σίγουρα να συμμετάσχει καθώς ο καθένας μας είναι ο leader του ίδιου του του εαυτού και το event θα του δώσει πολλά οφέλη στον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους ακόμη και στην καθημερινότητά του, αλλά πέραν αυτών θα βοηθήσει στο δικό του self-reflection για τους στόχους και τα όνειρα που ο ίδιος έχει, κομμάτι που τείνουμε να ξεχνάμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

  • Προσωπικό αγαπημένο session και στιγμή?

Θεωρώ το session για το emotional intelligence λόγω της διαφορετικότητας της μορφής του, αλλά και γιατί είχαμε γελάσει πάρα πολύ κατά τη διάρκειά του. Όσο για αγαπημένη στιγμή, θυμάμαι ιδιαίτερα ένα από τα βραδινά reflections αναφορικά με τον τρόπο που έχουμε δομήσει τις επιλογές και τη ζωή μας έως τώρα και το κατά πόσο αυτό μας αντιπροσωπεύει.

  • Πως αξιολογείς την συνολική εμπειρία?

Ήταν η πρώτη μου international εμπειρία με την EESTEC και σίγουρα είναι κάτι που θα θυμάμαι, αφού κατάφερε ,ακόμα και online, να συνδυάσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων μου και την βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μου(self-development) με τις πολύ όμορφες και αξέχαστες στιγμές με ανθρώπους που ακόμη και αν ήταν φαινομενικά μακριά ήρθαμε πολύ κοντά.