Travel with EESTEC

Συνέντευξη Γκύζη για την Συμμετοχή του στο LoTr

  • Γεια σου Γιώργο! Για όσους δεν σε ξέρουν, πες μας κάποια πράγματα για τους ρόλους σου στην EESTEC.

Εγώ μπήκα στην EESTEC περυσι, τέλη Νοεμβρίου αν δεν κάνω λάθος. Είχαμε και εμείς ένα mentoring system που είχε σχέση με τα Houses του Harry Potter (γενικά δεν βλέπω πολύ Harry Potter, έχω δει αρκετά όμως) και μπαίνοντας στην ομάδα γενικά μου άρεσε πάρα πολύ ότι το κλίμα ήταν αρκετά οικογενειακό, ότι αράζαμε όλοι μαζί παρόλο που ήταν καραντίνα και δεν ήταν μια ομάδα που έμπαινες και απλά υπήρχες, ήταν μια ομάδα που σε έβαζε να κάνεις διάφορα πραγματάκια και αυτό με κράτησε. Με το που μπήκα δημιουργήθηκε μια καινούργια ομάδα, η Academics, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και έγινα Coordinator. Ταυτόχρονα μπήκα στην Fundraising σαν μέλος, και γίναμε και η FR του περσινού EESTech Challenge. Γενικότερα μου άρεσε πάρα πολύ η όλη φάση. Στην πορεία πήρα μέρος και στο CRedit, ένα event για τα Corporate Relations και το Fundraising. Στο τέλος της χρονιάς ήρθε και το Leaders Of Tomorrow, στο οποίο συμμετείχα. 

  • Και πέρα από την ομάδα με τι ασχολείσαι;
    Εγώ όπως καταλαβαίνεις μιλάω πολύ. Εκτός αυτού είμαι στους ηλεκτρολόγους, είμαι στο τρίτο έτος και γενικά μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με πράγματα εθελοντικά και με οργανωτικές επιτροπές, με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, και γενικότερα με όλον τον τομέα του EECS (Electrical Engineering and Computer Science), για όσους δεν ξέρουν). Πέρα από αυτά παίζω μπάσκετ, ασχολούμαι με τον αθλητισμό πάρα πολλά χρόνια, αλλά η EESTEC είναι κάτι που έχει μείνει.

Ο Γιώργος Γκύζης συμμετείχε στο περσινό event Leaders Of Tomorrow (LoTr for short, αλλά όχι Lord of the Rings όπως πολλοί πιστεύουν), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το LC Ankara πέρυσι τον Μάιο και Ιούνιο. Οι συμμετέχοντες αυτού του event καλούνται να εξερευνήσουν βαθύτερα τον εαυτό τους και να φέρουν στην επιφάνεια τον εσωτερικό τους ηγέτη! Αλλά ας αφήσουμε τον Γιώργο να μας τα πει καλύτερα… 

  • Τι σε ώθησε να πάρεις μέρος σε αυτό το event; 

Αρχικά με ώθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι το LoTr είναι ένα από τα μεγαλύτερα event της EESTEC, και έβλεπα τον εαυτό μου να θέλει να συνεχίσει να είναι μέλος της EESTEC, είτε να μπω στο Board είτε σε κάποια international ομάδα, οπότε θεώρησα ότι θα μπορέσει να μου δώσει τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να είμαι one step ahead από τους άλλους που θα ήθελαν να μπουν και να μπορώ να χειριστώ καλύτερα καταστάσεις. 

  • Τι είδους activities περιείχε και τι δεξιότητες καλλιεργήθηκαν;

Τα activities στα οποία στηριζόταν ήταν κυρίως trainings πάνω σε πάρα πολλά διαφορετικά κομμάτια του leadership, και πάνω στο self improvement. Ωστόσο είχε και fun activities όπως όλα τα international events, αν και ήταν online προφανώς, όπως ήταν το City Rally ή το International Night. Συνολικά το LC Ankara κατάφερε να παραδώσει μία απίστευτη εμπειρία.
Γενικά το Leaders of Tomorrow σε βοηθάει πολύ να γνωρίσεις τον εαυτό σου, γιατί θεωρεί, όπως και όλοι όσοι έχουμε πάει, ότι για να γίνεις ένας καλός ηγέτης σε οποιαδήποτε μορφή, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου. Σε τι είσαι δυνατός, ποια είναι τα μειονεκτήματά σου και αν μπορείς να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις. Οπότε πρέπει να ξέρεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες και υποχρεώσεις σου και γενικότερα εσένα σαν άνθρωπο. Και στην πορεία μιλάμε για κάποια πράγματα που αφορούν τη διαχείριση καταστάσεων, τη διαχείριση ανθρώπων και την αλληλεπίδρασή σου μέσα σε μία ομάδα.

  • Θεωρείς ότι τα πράγματα που μάθατε στο LoTr θα σας βοηθήσουν στο μέλλον; Τι πρακτικές εφαρμογές έχουν στην καθημερινότητα σου;

Αυτό που πρώτα απ’ όλα με βοήθησε πάρα πολύ είναι τα πράγματα που σχετίζονται με τον εαυτό μου. Ποτέ δεν είχα μπει στην διαδικασία να ασχοληθώ με τον εαυτό μου αρκετά και πώς φαίνομαι εγώ σε μία ομάδα και τι εικόνα θέλω να βγάλω. Οπότε αυτό [το event] με βοήθησε πάρα πολύ και συνεχίζω να το καλλιεργώ μέχρι και σήμερα, μέσα στο προεδρείο ας πούμε, που είμαι, ή σε οποιαδήποτε ομάδα. Για παράδειγμα προσπαθώ να μπαίνω στην θέση του άλλου – το empathy που λέμε, η ενσυναίσθηση – αλλά και όταν είμαι σε μία ομάδα προσπαθώ να δίνω το κατάλληλο feedback, ή να το ζητάω από τους άλλους, ή σκέφτομαι την κατάλληλη στρατηγική να ακολουθήσω και το προφίλ μου σαν ηγέτης. Γενικά η αυτογνωσία, το πού βαδίζω και τι προσπαθώ να πετύχω.

Το event αυτό, όπως και πολλά άλλα, έγινε διαδικτυακά πέρυσι δεδομένων των συνθηκών. Φυσικά η EESTEC προσαρμόστηκε αναλόγως και μετέφερε την εμπειρία της κάθε δράσης στις οθόνες μας.

  • Πώς επηρέασε αυτή η αλλαγή το πρόγραμμα του Leaders of Tomorrow; Παρά τις πιθανές δυσκολίες, νομίζεις ότι επετεύχθη ο στόχος του event;

Σίγουρα πιστεύω ότι επετεύχθη ο ρόλος του event, παρά τον διαδικτυακό χαρακτήρα του, γιατί οι περισσότεροι από εμάς οι οποίοι είχαμε μπει συνεχίσαμε και μπήκαμε σε προεδρεία ή σε international ομάδες. Οπότε μετέδωσε κάποιες γνώσεις οι οποίες αξιοποιούνται αυτή τη χρονιά από τα μέλη του περσινού Leaders of Tomorrow που προσπαθούν να κάνουν την EESTEC έναν καλύτερο οργανισμό, να φτάσουν στην κορυφή της EESTEC και να φτιάξουν αυτήν την δικτύωση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε όλη την Ευρώπη, σε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο.

Κάτι που τα παλιά μέλη γνωρίζουν καλά, και τα νέα μέλη ευελπιστούν να μάθουν, είναι ότι κάθε event της EESTEC καλύπτει τόσο το γνωστικό κομμάτι, όσο και το ψυχαγωγικό. 

  • Οπότε πες μας, τι περιείχε το ψυχαγωγικό κομμάτι του event, επίσημα και ανεπίσημα; Έχεις καμία ενδιαφέρουσα ή αστεία ιστορία που να θες να μοιραστείς;

Σαν activity θυμάμαι πάρα πολύ έντονα να μαγειρεύουμε, να μας λένε συνταγές εκείνη τη στιγμή τούρκικες και εμείς να μαγειρεύουμε. Και να έχω μαζευτεί εγώ, που δεν ξέρω προφανώς να μαγειρεύω πολύ καλά, με την αδελφή μου και τον μπαμπά μου και να είμαστε στην κουζίνα και να δημιουργείται ένα χάος γιατί δεν ήξερα καν πόσο ψιλοκομμένες ας πούμε θέλουν να κάνω τις ντομάτες και τα λοιπά και να τα πετάω μέσα και να τσιρτσιρίζει το τηγάνι και εγώ να τρέχω από ‘δω, να τρέχω από ‘κει, οπότε αυτό ήταν super fun. Και το άλλο ήταν στο International Night που είχαμε μαζευτεί όλοι οι Έλληνες και εγώ ξαφνικά αρχίζω να σηκώνομαι, να χορεύω ζεϊμπέκικο, να κάνω κάτι τσαλίμια και τέτοια και το ένιωθα πάρα πολύ, είχα γείρει και το λάπτοπ μου και προσπαθούσα να τους το μάθω, είχε πάρα πολλή πλάκα.

  • Η συνεργασία με μέλη άλλων LC, τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού, βρίσκεται στο επίκεντρο των event της EESTEC. Πώς ήταν για εσένα αυτή η εμπειρία συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλα άτομα στο event;

Όταν πηγαίνεις σε ένα τέτοιο event, βλέπεις ανθρώπους από όλην την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, οι οποίοι θέλουν να εξελιχθούν σε διάφορους τομείς της ζωής του, οπότε το language barrier δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και πολλοί λένε για παράδειγμα “Ωχ, δεν ξέρω τόσο καλά αγγλικά”, στην πορεία πολύ εύκολα συνηθίζεις και πολύ εύκολα καταλαβαίνεις ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στον άλλον για να σε καταλάβει. Οπότε η επικοινωνία ήταν τέλεια. Γενικότερα δημιούργησα πάρα πολύ στενές σχέσεις με κάποια άτομα, παρόλο που ήταν μέχρι και διαδικτυακά, και είναι πάρα πολύ ωραίο επειδή όταν τους γνωρίσεις από κοντά θα είναι ακόμα ακόμα καλύτερα και θα έχεις ήδη δημιουργήσει κάποιους δεσμούς οι οποίοι, παρότι είναι online, μόλις γίνει live θα μπορείς να είσαι σαν να γνωρίζεστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Με αρκετά άτομα ακόμα κρατάω επαφές.

Πάμε σε μερικές Rapid Fire Questions!

  1. Αγαπημένο activity;
    Νομίζω θα πω International Night και χοροί από τις διάφορες χώρες.

  2. Το ένα πράγμα που έμαθες που σου έχει μείνει περισσότερο απ’ όλα;
    Να εκφράζω πάρα πολύ τις ανάγκες μου. Το να είσαι ειλικρινής με τους άλλους, και με τον εαυτό σου πολλές φορές, και να είσαι μπροστά τους ευάλωτος πολλές φορές το έχουμε συνδέσει με την αδυναμία. Στην πραγματικότητα, ίσα ίσα, δείχνει ότι είσαι αρκετά confident με τον εαυτό σου και βγάζεις προς τα έξω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, και αυτό αποτελεί το νούμερο ένα κλειδί για την πραγματικά καλή συνεργασία.

  3. Περιέγραψε το event με τρεις λέξεις!
    Απρόσμενο, υπέροχο και enlightening.

  4. Πες μας τρία από τα LC που συμμετείχαν και ποιο θες περισσότερο να επισκεφτείς;
    LC Ankara, προφανώς LC Thessaloniki και LC Xanthi και πάρα πολύ εγώ θέλω να πάω στην Άγκυρα, γιατί το LC Ankara έχω ακούσει ότι έχει πάρα πολύ κόσμο και έχει απίστευτα πάρτι, οπότε προφανώς και ναι.

Φαίνεται ότι το Leaders of Tomorrow είναι ένα καταπληκτικό event που προσφέρει μοναδικές γνώσεις. Και κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναγίνει στο μέλλον!

  • Οπότε, τι έχεις να πεις στα άτομα που σκέφτονται να πάρουν μέρος;

Σε όσα άτομα σκέφτονται, ή έστω το έχουν σκεφτεί, θεωρώ ότι ειδικά από κοντά αυτό το event μπορεί να τους αλλάξει κυριολεκτικά την ζωή. Το είχα ακούσει και από παλαιότερους που το είχαν πει αλλά ποτέ δεν το πίστευα. Θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν σαν άνθρωποι. Μπορεί να μην γίνεις ποτέ στη ζωή σου ένας τρομερός ηγέτης, απλά θα καταλάβεις μέσα από το event ότι μπορεί να είσαι ηγέτης χωρίς να το ξέρεις. Μπορείς να είσαι leader από πολύ διαφορετικά positions και από πολύ διαφορετικές στάσεις ζωής. Οπότε το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο! Θα σε αφήσουμε τώρα να επιστρέψεις στην πολυάσχολη καθημερινότητά σου. Όσο για εμάς, let’s keep an eye out στα κανάλια του Discord και στα Weekly News των email μας, έτσι ώστε να ενημερωνώμαστε εγκαίρως για τις αιτήσεις συμμετοχής αυτού, και άλλων fascinating events!